Kérdése van? Tegye fel bátran! +36 30 552 7953
Üzletünk: NIKL Horgászbolt - 7020 Dunaföldvár, Kossuth tér 8.
Kiváló halételek elkészítéséhez receptek

Kiváló halételek elkészítéséhez receptek

Harcsapaprikás túróscsuszával

Hozzávalók

  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 25 dkg csuszatészta
  • 40 dkg harcsafilé (4 szelet)
  • 2 ek liszt
  • 10 dkg zsír
  • 1 ek pirospaprika
  • 35 dkg túró
  • 4 dl tejföl

Elkészítés

  • A hagymát finomra apírjuk, felkockázzuk a füstölt szalonnát, majd a paprikát és a paradicsomot is. A tésztát csak félig főzzük meg (roppanósra).
  • A szalonnakockákat pörcösre sütjük, majd leszűrjük. A halat besózzuk, majd 1 ek lisztbe forgatás után hirtelen megsütjük a visszamaradt szalonnazsírban minden oldalukon. Nem kell átsütni.
  • A halat kivesszük, és a zsír hozzáadásával pörköltalapot készítünk. A hagymát aranysárgára pirítjuk benne, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük 0,5 dl vízzel. Visszaforraljuk és megint adunk hozzá 0,5 dl vizet. Ebbe visszahelyezzük a harcsaszeleteket. Rázogatva vagy óvatosan megforgatva 20-25 perc alatt készre pároljuk a halat.
  • Amikor kész a tészta, egy kevés tejföllel összekeverjük, tetejére szórjuk a túrót és a szalonna kisült pörcét.
  • A halszeleteket óvatosan kiemeljük a pörköltszaftból, majd a maradék tejföllel behabarjuk, és a halat visszahelyezve készre forraljuk (5 perc). A csuszával tálaljuk.

Rántott süllőszelet, rizzsel és burgonyasalátával

Hozzávalók

  • 80 dkg filézett süllőszelet
  • bors
  • A panírozáshoz:
  • 10 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 ek tej
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • A sütéshez:
  • 5 dl olaj
  • A salátához:
  • 60 dkg főtt burgonya
  • 3 dl tejföl
  • 10 dkg trappista sajt
  • bors
  • 1 db ecetes csemegeuborka
  • 2 ek majonéz
  • 1 tk mustár
  • 1 db hagyma karikákra szelve
  • A körethez:
  • 1 ek étolaj
  • 1 bögre rizs (2,5 dl)
  • 2 bögre alaplé vagy víz
  • bors
  • ételízesítő

Elkészítés

  • A halszeleteket megsózzuk, -borsozzuk. Legalább 1 órát állni hagyjuk. Ezután lisztbe forgatjuk, majd a tejjel elkevert felvert tojásba, végül pedig a zsemlemorzsába. 
  • Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, majd kisütjük benne a hlaszeleteket. 
  •  A salátához a főtt burgonyát, az uborkát és a sajt ot apró kockákra vágjuk. Hozzákeverjük a mustárt, a majonézt és a karikákra vágott hagymát. Alaposan összeforgatjuk, majd pár órára a hűtőbe tesszük állni, hogy az ízek összeérjenek. 
  • A körethez a rizst megpirítjuk 1 evőkanál olajon, ízlés szerint megszórjuk borssal, és felöntjük az alaplével. Fedő alatt lassú tűzön hagyjuk egy kicsit duzzadni, főni. Ezután felforrósított sütőbe tesszük, és hagyjuk készre dagadni.

Bajai halászlé a Papa bográcsából

Hozzávalók / 4 adag

  • 2 kg ponty (általában egy főre fél kg halat kell számolni)
  • 0.5 kg törpeharcsa
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • só ízlés szerint
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2 l víz (ez csak nagyon körülbelüli arány)
  • 500 g gyufatészta

Elkészítés

  • A megtisztított halat (pontyot) 3-4 centis szeletekre vágjuk, megsózzuk, majd hagyjuk állni fél-1 órát. A vöröshagymát megpucoljuk, kockára vágjuk.
  • A halat óvatosan a bográcsba tesszük, rá mehet a hagyma. Annyi vízzel öntjük fel, hogy a víz a halat bőven ellepje.
  • Mikor már forr a víz, hozzáadhatjuk a fűszerpaprikát, illetve ízlés szerint sózhatjuk is. Amire figyelni kell, hogy nem szabad keverni a levet, legfeljebb a bográcsban forgatni.
  • Ízesítés után 3-4 percig hagyjuk a levet forrni, majd levehetjük a tűzről. A halszeleteket külön tálon tálaljuk. A levet nem mindig szokták leszűrni, de vannak, akik nem szeretik benne a hagymadarabokat, ilyenkor külön tálba leszűrhetjük.
  • A gyufatésztát kifőzzük, és a halászlével együtt tálaljuk.

Lazacfilé tejszínes gombával és hordóburgonyával

Hozzávalók

  • 60 dkg lazacfilé
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg gomba
  • 30 dkg burgonya
  • 4-8 db garnélarák
  • kapor
  • ételízesítő
  • őrölt bors
  • keményítő
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl fehérbor

Elkészítés:

  • A gombamártáshoz a finomra vágott vöröshagymát vajon üvegesre pirítjuk. A tisztított, vékony szeletekre vágott gombát a hagymára tesszük. Ízesítjük sóval, borssal, megpároljuk, majd megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel. Felengedjük a tejszínnel és a fehérborral. Felforraljuk, és vízben feloldott keményítővel besűrítjük. Friss kaprot szórunk rá.
  • A lazacfiléken a bőrt meghagyjuk, így sütés közben nem esik szét. Megsózzuk, fehérborssal megszórjuk. Zsemlemorzsába mártjuk, és forró olajban megsütjük.
  • Az előfőzött garnélarákot megtisztítjuk. A halszelet mellett megpirítjuk.
  • A burgonyát megtisztítjuk, hordó alakúra megformázzuk. Sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd kevés zsiradékon, vajon átforgatjuk. Friss, apróra vágott kaporral megszórjuk.
  • A hordóburgonyát tálra tesszük. Mellé kerül a pirosra sült lazacszelet, amit rákkal, friss kaporral megdíszítünk. A gombamártást külön csészében kínáljuk hozzá.

Zöldséges hal tejszínnel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg apró burgonya
  • 2 paradicsom
  • 10 dkg póréhagyma
  • 10 dkg szárzeller (vagy zellergumó)
  • 20 dkg brokkoli
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 50 dkg tetszőleges halszelet
  • 2 teáskanál vágott bazsalikom

Elkészítés

  • Előkészítés: A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, ha szükséges daraboljuk is. A zöldségeket is megmossuk és megtisztítjuk. A paradicsomokat 8-10 másodpercre lobogó vízbe tesszük, majd lehűtjük, és lehúzzuk a héját. Kettévágjuk, eltávolítjuk a magját, és a húsát cikkekre vágjuk. A pórét és a (szár)zellert vékony fél karikákra vágjuk. A brokkolit rózsáira szedjük. A fokhagymát összezúzzuk.
  • Elkészítés: Kevés sós vízben feltesszük főni a burgonyát a zúzott fokhagymával együtt. Amikor felforrt, leszedjük a habját, és hozzáadjuk a pórét, a (szár)zellert, és tovább főzzük még 5-6 percig. Beletesszük a brokkolit, és pár perc elteltével beleöntjük a bort és a tejszínt is. Felforraljuk. A halat megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, és rátesszük a zöldségekre. Hozzáadjuk a paradicsomot is, megszórjuk a bazsalikommal, ha kell, sózzuk, és letakarva 15 percig pároljuk, majd tálaljuk.